Habo Kyrka, Tändsticks- och Husqvarna museet
Den 4 september kommer bussen och hämtar oss utanför Sjömanskyrkan. Färden går österut mot Jönköping.
Habo Kyrka
Vårt första stopp efter kaffepausen är Habo kyrka. En gammal kyrka med inredning från 1200-talet. Sitt nuvarande utseende fick kyrkan 1723. Målningarna i kyrkan är unika, de täcker både väggar och tak. Målningarna är tänkta att hjälpa församlingen att förstå det kristna budskapet i en tid då gudstjänsten var på latin. De tio Guds Bud är t.ex. målade på sidoväggarna, Fader Vår är illustrerad på väggarna ovanför läktarna och trosbekännelsen är målad i taket under läktarna. Detta är en kyrka man kunde gått länge i för att begrunda alla målningar och interiörer. Men den tiden har vi inte. Vi har en tid att passa i tändsticksmuseet ...
Andaktsrummet den äldsta delen av kyrkan och är från medeltiden. Den stora träskulpturen föreställer Johannes Döpare och är från 1200-talet.
Tändsticksmuseet
1848 startar bröderna Johan och Carl Lundsröm en tändsticksfabrik i just den byggnad som vi nu befinner oss i. Vi får en guidad visning av maskinerna som använts men också om människorna som arbetat där. Det var många kvinnor och barn som ingick i arbetslagen och arbetsmiljön var långt ifrån dagens. Jönköping som tändsticksfabrik är idag ett minne blott. Men historien om den lilla asken med dess viktiga innehåll, för människorna då, är viktig att komma ihåg. Säkerhetständstickan blev också en stor exportvara som gjorde Sverige och Jönköping känt i världen.
Efter en god lunch rullar bussen vidare mot Huskvarna ...
Husqvarna museum
Vi gör en rundvandring i Husqvarna AB:s historia och får en inblick i tillverkningen från 1600-talets musköttillverkning till dagens produktion. En rundvandring med mycket nostalgi.
Nu vänder bussen nosen mot Göteborg och trötta men med många nya intryck är vi, efter några timmar, åter vid Sjömanskyrkan.
Ett litet referat från höstens resa av Gerd Granung